• 0 Items - 0.00лв.
    • Количката е празна

Упражнение #14: Порицавайте без злоба от “Кодекс на доверието”

Независимо колко добре управлявате очакванията си, ще има случаи, в които ще се налага да казвате на хората, че трябва да правят нещата по различен начин.

Във всеки значим проект – от това да имате щастлива семейна почивка, до преструктуриране на отдел в компанията, необходимостта да се изисква различно поведение е неизбежна. Тя е просто факт от ежедневието на повечето мениджъри, родители и членове на екипи.

Разбира се, някои мениджъри са убедени, че трябва да ритат задници, за да поддържат екипите мотивирани, но това е остарял, основан на страх мениджмънт със силно ограничена ефективност. Когото и да се опитвате да сплашите, той вече си има собствени страхове и в дългосрочен план, без да таи негодувания, няма да реагира позитивно на неоснователно повишаване на тревожността си.

Всъщност, най-добрият начин да превърнете подчинения в човек, който атакува в гръб, е първо да го прободете в гърдите.

Никой никога не ходи на работа сутрин, нито се прибира вечер у дома, с целта да прецаква или да се държи гадно.

Упражнението: Идентифицирайте едно предизвикателство, с което някой се сблъсква и вместо да бъдете очевидно критичен, му помогнете да се справи, без дори да разбере, че го порицавате. И двамата ще бъдете удовлетворени.

Това може да се окаже по-лесно, отколкото звучи, тъй като повечето хора дори не осъзнават, че правят грешка – отчасти, защото не са имали намерение да прецакат нещо и защото са мислили, че го правят правилно. В тази ситуация грешката е просто част от техния контекст и няма смисъл да се спори за нея.

Ако целта ви е да приемат вашия контекст и да правят нещата така, както вие искате да бъдат направени, се запитайте: „Защо трябва да го правят?“ Правилният отговор не е „Защото аз съм шефът“ или „Защото аз знам най-добре.“

Причината е, че вашият начин е правилният. И това не е правилният начин, защото е вашият.

Подходете към тях от перспективата на собствения им контекст, с неосъждащо утвърждаване и започнете да споменавате различни неща, които са направили и които вие наистина харесвате – не за да се подмазвате или за да покажете колко страхотен човек сте, а за да покажете какво смятате за успех в собствения ви контекст.

След това им помогнете да видят проблема от вашата перспектива. Използвайте поредица от необвиняващи въпроси, например: „Никога не съм виждал това да се прави по този начин. Какво те накара да го направиш така? Какви са предимствата? Какви предизвикателства срещаш?“

Ако изглежда, че не разбират забележките ви, попитайте ги дали ги интересуват.

Бъдете искрен, а не покровителстващ.

Понякога ще видите, че техният начин наистина е най-добрият, а понякога те ще започнат да виждат, че има и по-добри начини да бъде направено. И в двата случая ще свалите защитите им, а „щом паднат преградите, информацията влиза“.

Попитайте за мнението им и какво мислят за по-голям обсег от работата им. Попитайте ги дали напредват успешно към целите си.

Говорете на езика на доверието, не персонализирайте разочарованието си и не се превръщайте в техен съучастник в собствената им защитна несигурност.

Преди всичко, справете се с проблема, не с човека.

Ще отнеме малко повече време, отколкото нещо от рода на: „Ти прецака нещата, ти ги оправи.“ Но е добре инвестирано време.

Решението за недостатъците на хората, ако изобщо съществуват такива, зависи от тях. Решаването на проблемите един по един е най-добрият начин да им помогнете да открият собствените си предизвикателства и да се справят с тях.

Когато вие им решавате проблемите, отново ще се сблъскат с тях.

Когато те сами решават проблемите си, проблемите ще си останат решени.


Робин Дрийк е специалист по поведенчески анализ, автор и лектор, служил 8 години в Mорската пехота на САЩ и 20 години като таен агент на ФБР. По време на федералната му служба, негови мисии основно са били да осуетява дейността на чуждестранни шпиони и да вербува такива. Ключът към успеха му е създаването на отношения, основани на внимание и доверие. Своите 5 правила за лидерство Дрийк нарича Кодекс на доверието. Системата се състои от лесни за следване и безотказни правила, които авторът е прилагал и в контраразузнавателните си мисии. Робин Дрийк преподава своите правила за лидерство и доверие на военни и служители на реда в САЩ, а в последните години по системата обучава и частни клиенти. Така „Кодекс на доверието“ се превръща в настолно ръководство за лидерство и успех не само на ФБР агенти, но и на читатели от цял свят.