Отключи паметта си. Запомни всичко - Издателство Асеневци
   
Отключи паметта си. Запомни всичко
zoom Увеличи изображението

Отключи паметта си. Запомни всичко

Цена: 13.85 лв.
+ 2.90 лв. за доставка
ISBN: 978-954-8898-20-1
Автор: Станислав Мюлер
Корица: Мека
Страници: 176 стр.
Формат: 143x215 мм
Издател: Асеневци
Количество: 

Анотация

Технологиите за ефективно мислене и суперпамет ни позволяват не само да подобрим паметта си, но и да оптимизираме мисленето, да разберем същността на много процеси и явления, които ни се случват в живота. Искате да помните по-лесно, повече и за по-дълго? Искате да разберете какво пречи на вашето израстване? Искате да намерите оптимални алгоритми за успешен и щастлив живот? На вашите услуги са технологиите на новото хилядолетие!

В тази книга ще намерите принципно нова технология за развитие на паметта. Ефективността на този метод е толкова висока, че само след 30 минути встъпително обучение спомнянето на дадена информация се подобрява почти двойно!

Вместо увод

Истанбул. Петнадесети юни 2006 година. Офис на четвъртия етаж в центъра на този сякаш незасегнат от възраст­та град. На първия ред в групата от тренинга по холографска памет седи шестдесетгодишна оперна певица. Пее свободно на пет езика. Дошла е да тренира паметта си специално за овладяване на руски език. Питам я:

    – Защо искате да знаете руски?

    – Отдавна искам да говоря на руски и да чета Толстой в оригинал. Но руският език е много сложен и аз се надявам, че тези курсове ще ми помогнат да си поразмърдам паметта.

Нашият диалог е на английски: туркинята не знае руски, а аз не владея турски. Това е третото занимание от съкратения цикъл на тренировъчния курс. В очите на певицата заиграват доволни пламъчета: тя забелязва подобрение в запаметяването и спомнянето на информацията. Преди два дни тя си спомни (абсолютно неочаквано за себе си) половината от съучениците си в първи клас, макар да смяташе, че тези спомени са изгубени завинаги за нея. А в средата на тренинга я очакваше още една изненада: тя вече успяваше бързо и трайно да запомня стихове, като ги рисуваше във вид на пиктограми.

***

Двадесет и осми май 2003 година. „Шоу на необикновените личности“ в нощен клуб „Летур“ (сега клуб „Цитрус“). На сцената е Николай Зубов. Водещият го обявява като човек с безгранична памет. Ярката светлина на разноцветните прожектори заслепява очите. Минути преди това на големия видеоекран вървеше откъс от филма „Рейнмен“ за двама братя, единият от които притежава по рождение феноменална памет и благодарение на това те спечелват в казиното осемдесет хиляди долара за една вечер.

Един час преди началото Николай раздаваше на всички влизащи в залата картончета с номера и ги питаше за имената. И естествено ги запомняше. И ето го вече на сцената, назовава по име всеки, който излезе в центъра на залата. Зрителите го изпратиха с дружни аплодисменти, а по време на почивката го наобиколиха, показваха си картончетата и питаха за имената. Около десет минути Николай назоваваше имена и отговаряше на въпросите на възторжената публика. Беше ми много приятно да наблюдавам триумфа на човек, който не притежава феноменална памет по рождение, но е успял с необременителна тренировка да я развие до такова високо ниво.

По време на последното ни занятие, два дни преди появата си пред публиката, Николай каза, че вече свободно запомня до триста имена едно след друго.

***

Юля беше доведена на курсовете за развитие на паметта от баща си. Той веднага обяви, че парите нямат значение, важното е да развием паметта на момичето. Беше юни месец, а през август тя трябвало да държи приемен изпит във ВУЗ по английски език.

Целият парадокс беше в това, че девойката изобщо не беше учила чужд език в училище, защото смятала, че няма да й потрябва. А половин година преди изпитите станало ясно, че ще се наложи да държи приемен изпит по английски. Както можах след това да се убедя, тя имаше твърде своеобразно отношение към ученето. Почти всичките й спомени при изобразяването на холограма за миналото бяха едни и същи: отивам в магазина, ходя по магазините, избирам си нещо в магазина. Аз дори не предполагах в какво съм се забъркал, когато се съгласих да работя сериозно с нея.

Бащата откровено си каза, че тя все още не говори английски, макар че се готви за изпит вече няколко месеца, естествено, с частни учители.

След десет занятия настъпи коренен прелом – подобри се както паметта, така и способността й за учене. При мен Юля свободно запомни и разказа текста „Англия“ на английски език. А след още няколко месеца на курсовете „Суперпамет“ дойдоха три нейни приятелки – Наташа, Альона и Света. И ми съобщиха приятната новина: Юля е приета по държавна поръчка! За нейната група, както и за всички останали, още на първия тренинг аз заострих вниманието върху една много важна особеност на курса по холографска памет: подобрява се не само паметта, а до голяма степен се регулира мисленето, повишава се способността за обучение, подобряват се много други процеси на психическо ниво.

***

Друго момиче, което също се казва Юля, дойде на „Суперпамет“ заедно с майка си. Поради много сериозни последствия от церебрален паралич тя почти на можеше да ходи самостоятелно, тъй като тялото й беше безмилостно сгърчено от сковани мускули. Само очите на изключително красивото лице издаваха желание за движение, развитие, усъвършенстване.

По средата на курса Юля попита дали има смисъл да продължава обучението, защото не виждала никакви резултати. Лекуващият лекар, с когото се консултирала относно паметта си, казал, че при диагноза като нейната изоставането в психическото развитие е напълно естествено. Аз взех друго решение:

    – Можете да не плащате за следващите занятия, но непременно трябва да продължите обучението.

Юля трябваше да премине не един цикъл, а два един след друг, преди да усети положителните промени. На 23 февруари тя ми подари шоколад и гордо каза, че е изкарала сесията без поправителни. А след още три години ми показа дипломата си за юрист. Въпреки песимистичните прогнози и тежкия си недъг тя успя да получи висше образование, при това не какво да е, а юридическо.

***

 На страниците на тази книга е изложена принципно нова технология не само за развитие на паметта, но и за работа с мисленето, основана на разбирането на същността на много процеси и явления – технология на новото хилядолетие. Този метод позволява дори при задочно обучение да подобрите паметта си минимум два пъти, но при условие, че вече живеете в настоящето, а не сте от известната категория хора, които, както казва Грибоедов:

Истини търсят в забравени вестници

от старо време, когато падна Крим.

Съдържание

Вместо увод...6
Откъде започна всичко…...12
Основни положения...16
Четири метода за развитие на паметта...19
Понятие за времева линия...21
Зрителна памет...27
   Намиране и построяване на зрителната времева линия...27
   Да си спомниш… за да забравиш?...48
   Фройд и забравянето...50
   Общо развитие на паметта и въображението...51
   Асоциативна памет...52

Тактилна памет...54
   Общо развитие на паметта и въображението...58
   Асоциативна памет...59
Опитомяване на звуковия свят...60
   Общо развитие на паметта и въображението...62
   Асоциативна памет...63
Памет за миризми...64
   Общо развитие на паметта и въображението...66
   Асоциативна памет...67
Вкусова времева линия...68
   Общо развитие на паметта и въображението...69
   Развитие на асоциативната памет...69
За сакралните знания и Питагор...70
Техника на мисления екран...74
Спомняне на информацията...77
Феноменалните възможности на холографската памет...78
   Момиче феномен...79
   Предсказание...79
   Памет...80
Поддържане и развитие на холографската памет...84
Упражнения за развиване на навика за холографска памет...89
   Упражнение 1. Пренасяне на картини върху мислен екран...90
   Упражнение 2. „Съживяване“ на знаци върху мислен екран...90
   Упражнение 3. Увеличаване и намаляване на изображението...92
   Упражнение 4. Мултиплициране...92
   Упражнение 5. Превключване на изображенията върху левия лъч...92
   Упражнение 6. Преминаване през изображенията...93
Изследванията на А.А. Смирнов...95
Фоново запаметяване...98
Съвещания, петминутки, оперативки......101
Вярно ли е, че повторението е майка на знанието?...104
Феноменално? Нормално!...112
А как е по-добре?...115
Намиране и построяване на линиите на бъдещето...118
Писма до бъдещето...121
Техника за свиване на вниманието...126
Техника за насочване на вниманието...133
Оперативно поле на вниманието...135
Изпити, контролни, атестации...139
Чужди езици...142
Ефективна стресотерапия...146
Ежедневна грижа за холограмата...151
Запишете тази дата!...155
Паралелни връзки и памет...160
Още веднъж за тънкостите и хитростите…...162
Какво следва?...163
Приложение 1. Блокове по петдесет думи за ежедневно „съживяване“...164
Приложение 2. Дневник за ежедневното развитие на паметта...169
Приложение 3. Програма „Комплексно развитие на паметта“...171
   Предпоставки за създаване на програмата...171
   Цели на програмата...171
   Организатори на програмата...172
   Ред за реализиране на програмата...172
   Условия за участие в програмата...172
   Ред за подготовка на инструктори...172
   Даване на квалификация...173
   Помощ при организирането на самостоятелна работа...173
   Обратна връзка...174
Приложение 4. Знаци за развитие на въображението...175

За автора

Станислав Мюлер е виден практикуващ психолог, доктор на педагогическите науки, ръководител на центъра за интелектуално развитие „Град на таланти”, главен редактор на списание „Успех за всички”. Автор е на десетки книги и статии по въпросите на най-новите прогресивни методи за интелектуално саморазвитие, развиване на мисленето, иновативните методи за обучение, възпитание, практическата психология и здравословния начин на живот.

 

Company MAXXmarketing GmbH