Участието на едно българско село Нова-Махала (кв. "Априлово", гр. Габрово) в освободителните борби на България - Издателство Асеневци
   
Участието на едно българско село Нова-Махала (кв. "Априлово", гр. Габрово) в освободителните борби на България
zoom Увеличи изображението

Участието на едно българско село Нова-Махала (кв. "Априлово", гр. Габрово) в освободителните борби на България

ISBN: 978-954-8898-29-4
Автор: Свещеник Иван Тодоров
Корица: Мека
Страници: 242
Формат: 152х230 мм
Издател: Асеневци
Книгата не може да бъде поръчана
Участието на едно българско село Нова-Махала (кв. "Априлово", гр. Габрово) в освободителните борби на България Участието на едно българско село Нова-Махала (кв. "Априлово", гр. Габрово) в освободителните борби на България Участието на едно българско село Нова-Махала (кв. "Априлово", гр. Габрово) в освободителните борби на България Участието на едно българско село Нова-Махала (кв. "Априлово", гр. Габрово) в освободителните борби на България Участието на едно българско село Нова-Махала (кв. "Априлово", гр. Габрово) в освободителните борби на България Участието на едно българско село Нова-Махала (кв. "Априлово", гр. Габрово) в освободителните борби на България Участието на едно българско село Нова-Махала (кв. "Априлово", гр. Габрово) в освободителните борби на България Участието на едно българско село Нова-Махала (кв. "Априлово", гр. Габрово) в освободителните борби на България

Предговор

Обадете се в издателството, или пишете по имейл, ако искате да получите екземпляр от книгата.

Повод за написване на настоящия труд ми даде предстоящото честване на 140-годишния юбилей на историческия храм и паметник на културата „Св. Архангел Михаил“ в с. Нова-Махала /кв. „Априлово“, гр. Габрово/, в който, като свещеник-пенсионер, последните няколко години служа, поставяйки си за цел, чрез настоящето да хвърля известна светлина върху тоя оставен в сянка столетник.

Храмът „Св. Архангел Михаил“, построен през 1839 г., като енорийски център в хинтерланда на Габровската духовна околия има само един връстник – църквата в село Боженци. Останалите църкви побратими са по-млади. Първенството пък на „Св. Архангел Михаил“ в село Нова-Махала, пред връстника му „Св. Пророк Илия“ в село Боженци, е изградено върху бурните революционни събития, на които той е свидетел и които са станали под неговите куполи по време на Априлското въстание и преди това.

Тук, в ранния още мрак на робската нощ, са подирили църковна благословия смели войводи и въстаници и са осветили войнските си знамена с лозунга: „Свобода или смърт“.

В тая връзка си поставих още за цел да хвърля известна светлина и върху произхода, бита, хидрографията, географията, както и етнографията на селището, разглеждайки събитията в светлината на общобългарската ни история с финал – извоюваната, с помощта на братския руски народ, дългоочаквана 5 века свобода. Свобода за българите на два пъти бе осъществена с помощта на Русия - политическа през 1878 г. и социално-икономическа през 1944 г.

Историята на село Нова-Махала /сега кв. „Априлово“, гр. Габрово/ за пръв път се пише, затова не мога да имам претенции за съвършенство.

Така, в очерците за някои от дейците – възрожденци, като, например, Йосиф Соколски и Тодор Бурмов; Цанко Дюзтабанов и Тотю Иванов; Христо Патрев и Петър Генчев и др. се наложи неизбежно повторение на събитията, поради еднаквите исторически обстоятелства, при които са работили тези дейци.

Датировките на историческите събития са оставени такива, каквито са отбелязани в изворите и в пособията, т.е с 13 дни назад от съвременния календар.

За допуснатите несъвършенства моля за снизхождението на читателите, които единствено ще имат думата, доколко са постигнати поставените цели.

Авторът
гр. Габрово, 22 май, 1983 г.

Автора

Обадете се в издателството, или пишете по имейл, ако искате да получите екземпляр от книгата.

Свещеник Иван Тодоров, в духовен сан - ставрофорен свещеноиконом, е роден на 5 януари 1905 г. в малкото балканско селце Фъревци, Тревненско.

Завършва Пловдивската духовна семинария, а по-късно завършва и висшето си богословско образование в Богословския факултет на Софийския университет.

Започва духовното си пастирско служение като енорийски свещеник и предстоятел на храма „Св. Арх. Михаил“ в гр. Трявна. През годините е предстоятел и на други храмове във Велико Търново, Никопол, Габрово и Габровска духовна околия.

Като личност с широка ерудиция и голяма богословска култура е автор на стотици беседи и проповеди с религиозно-нравствен характер. Оставя в наследство църковно-исторически трудове: „Световната църква и мира“, „Българската православна църква и мира“, „Руската православна църква и мира“. Преводач на значими богословски трудове от руски на български език.

Активен участник в обществени църковни прояви: представител на Българската църква в Националния съвет на мира, участник в църковна делегация „Рейс на мира“ - гр. Москва и др.

По времето на комунизма отдава всичките си сили и труд за възстановяване на много църковни храмове. Прави много за увековечаване паметта на руските офицери, преминали през гр. Габрово и загинали в боевете на връх „Шипка“ през Освободителната война.

Дълбоката му вяра, предано богослужение и силният му патриотичен дух стават причина старателно да издири неизвестни досега исторически факти, оставени по полетата на богослужебните книги в църквата „Св. Арх. Михаил“, кв. Априлово, гр. Габрово, където в последните години от живота си служи. Тези новоотктити факти стават повод за написването на настоящия исторически труд.

Company MAXXmarketing GmbH