Усъвършенстваният Монтесори метод - том 1 - Издателство Асеневци
   
Ново
Усъвършенстваният Монтесори метод - том 1
zoom Увеличи изображението

Усъвършенстваният Монтесори метод - том 1

Цена: 27.95 лв.
+ 2.90 лв. за доставка
ISBN: 978-619-7356-99-1
Автор: Мария Монтесори
Корица: Мека
Страници: 388
Формат: 143x215 мм
Година на издаване: 2020
Издател: Асеневци
Количество: 

Преводът на това издание е проверен от рецензент, назначен от AMI

Международната Монтесори асоциация (AMI) е основана от Мария Монтесори през 1929 г. и е пазител на историята на движението Монтесори. Тя се грижи за целостта на завета на Мария Монтесори. В тази си роля AMI е отговорна за ясното представяне на философията и практиката на Монтесори, за да отговори тя на нуждите на децата и да повлияе на образователните парадигми в един бързо променящ се свят.

Kонсултант: Диана Манова - AMI Монтесори педагог и магистър по Монтесори обучение от Лойола Колидж, Мериленд, САЩ. Съосновател на Българска Монтесори Асоциация.

Анотация

Малко книги са оставили толкова трайна следа в световното образование, колкото „Усъвършенстваният Монтесори метод“.

В два тома са събрани едни от най-ценните разсъждения на д-р Мария Монтесори за човешкото развитие, педагогиката, въображението, религията и oтношението на науката към детството. Ще се запознаете не само със същността на Монтесори метода, но и с важни за човешкото развитие теми като свободата в детското възпитание, ролята на възрастния във формирането на човешкия ум, морала и други.

Този първи том включва добавен от Марио Монтесори предговор, както и графики, които помагат за разбирането на информацията в книгата.

Задълбочете знанията си за обучението на децата, развитието на личността и Монтесори метода с единствения по рода си обстоен педагогически труд на д-р Мария Монтесори.

Съдържание

Бележки на редактора на оригиналното издание...7
Предговор...9
Проучване на живота на детето...21
   Общите закони, които регулират психическото здраве на детето, имат свои съответствия в тези на физическото му здраве...21
Дадената на днешните деца свобода е чисто физическа. Гражданските права на детето през двадесети век...31
Как възприемаме новородените, които се появяват на бял свят...38
При човека животът на тялото зависи от този на духа...45
Преглед на съвременното образование...49
   Правилата, които управляват моралното образование и обучение...49
   Учителят и начинът, по който преподава, формират ума на детето...51
   Позитивната наука се появява в училищата...72
   Откритията на медицината: изкривявания и заболявания...72
   Науката не е изпълнила своята мисия в работата си с децата...74
   Открития на експерименталната психология: преумора; нервно изтощаване...79
   Науката се изправя пред множество нерешени проблеми...82
Моят принос към експерименталната наука...90
   Организацията на психичния живот започва с характерния феномен на вниманието...90
   Психическото развитие е организирано с помощта на външни стимули, които могат да бъдат определени експериментално...92
   Външните стимули могат да бъдат определени качествено и количествено...97
   Материалът за развитие е необходим единствено като отправна точка...105
   Психически истини...110
   Целият клас работи...122
   Пътят на прогреса...126
   Характеристики на двете деца...139
Подготовката на учителя...150
Заобикаляща среда...167
Внимание...178
Воля...195
Интелект...220
Въображение...267
   Креативното въображение на науката е основано върху истината...267
   Истината е основата и на артистичното въображение...271
   Въображението при децата...281
   Измислица и религия...293
   Обучение на въображението в училищата за по-големи деца...296
   Методът, който трябва да се следва при начина на предаването на темата...299
Въпросът за морала...304
   Възпитание на моралното чувство...362
   Същността на моралното образование...367
   Безчувствеността ни...374
   Морал и религия...379
   Религиозното чувство у децата...383

За автора

   Мария Монтесори е родена на 31 август 1870 г. в гр. Киаравале, провинция Анкона. Нейното семейство се премества в Рим през 1875 г. С напредъка в образованието си, тя започва да разчупва бариерите, които ограничават кариерното развитие на жените.
   При завършването си, родителите й я окуражават да се насочи към кариера на преподавател, една от малкото професии, достъпни за жените по онова време, но тя е решена да влезе в училище по медицина и да стане лекар.
   Баща й се противопоставя на тази насока – училищата по медицина по това време са изцяло запазени за мъже и първоначално директорът на училището отказва да приеме Мария. През 1890 Мария Монтесори е приета в Университета в Рим, за да учи физика, математика и естествени науки и получава дипломата си две години по-късно.
Накрая Мария Монтесори е приета във Факултета по медицина, а на 26 годишна възраст получава докторска титла и става една от първите в света жени, които получават степен по медицина.
   Тя веднага е наета на работа в прилежащата към университета болница Сан Джовани. От 1896 до 1911, за почти 15 години, д-р Монтесори практикува медицина. През ноември 1896 г., д-р Мария Монтесори прибавя към портфолиото си и работата си като асистент- хирург в болница Санто Спирито в Рим. Голяма част от работата й там е свързана с бедните и по-конкретно с техните деца. Като доктор, тя се отличава с начина, по който се грижи за пациентите си, като освен, че диагностицира и лекува болестите им, тя се грижи и за това те да са на топло и да са добре нахранени.
   По време на професионалния й контакт с децата, Мария Монтесори започва да се интересува от образованието в ранна детска и на 6 януари 1907 г. основава първата “Casa dei Bambini“ („Къща на децата“), която се превръща в нейната „Педагогическа лаборатория“. Следва период на интензивни изследвания и забележителни резултати. До есента на 1908 г. са основани пет къщи на децата – четири в Рим и една в Милано. Децата в тези къщи бележат забележителен прогрес и много скоро деца на пет години започват да пишат и четат. Новината за новия подход на д-р Монтесори се разпространява бързо и започват да пристигат посетители, които искат сами да видят как тя постига такива резултати. В рамките на една година италианоговорящата част на Швейцария започва да трансформира детските си градини в къщи на децата и тогава започва разпространението на новия педагогически подход.
   През 1909 г., историческата й книга, със заглавие на английски „Методът Монтесори“ е публикувана в Италия. Книгата е базирана на записките по време на първия й обучителен курс, проведен през същата година и е преведен в Съединените щати през 1912 г., достигайки второ място в списъка с бестселъри на научна тематика в САЩ. Скоро след това книгата е преведена на 20 различни езика и оказва огромно влияние в областта на образованието. 1913 е една незабравима година, тъй като тогава Мария Монтесори изнася първия си международен курс от лекции и посещава Съединените щати. През 1916 г. се появява още една епохална книга от д-р Мария Монтесори – „Напредналият Монтесори метод “.
   При завръщането си от САЩ през 1917 г., тя се установява в Барселона, Испания. През 1919 посещава Англия, където открива Международния обучителен курс в Лондон. Работата й се разпростира не само в Европа, но и е била подета в Доминионите и е приета в Индия и Южна Америка. Международната Монтесори асоциация (A.M.I.) е основана през 1929 г.
   През 1949 г. д-р Мария Монтесори получава първата от трите си номинации за Нобелова награда (1949, 1950 и 1951). Книгата й „Попиващият ум“, базирана на лекции, изнесени в Индия, е публикувана през същата година. Последната й публична изява е в Лондон през 1951 г., когато тя присъства на 9-ия Международен Монтесори конгрес. На 6 май 1952 г., в Нордвейк ан Зее, Холандия, тя умира в компанията на сина си Марио, на когото завещава като наследството своята работа.
   Като принцип, а и на практика д-р Монтесори предлага силна надежда, че човечеството ще може да изгради мира и напредъка в света върху най-силната основа, а именно свободното и демократично образование на децата на света.

Company MAXXmarketing GmbH