• 0 Items - 0.00лв.
    • Количката е празна

„Фалшиви показания“ е майсторски написана истинска криминална история с обезпокоителни и неочаквани обрати.
Мари е само на 18 години, когато е изнасилена. Обвинена от полицията, че лъже и просто търси внимание, тя е принудена да оттегли своите показания.
Две години след това полицията разследва няколко сходни случая на изнасилване в два различни града. Детективите Галбрайт и Хендершот обединяват сили, осъзнавайки, че приликата в случаите е част от извратена игра, в която има един-единствен играч – сериен изнасилвач. Това, което следва, е полицейско разследване в търсене на истинско и безсърдечно чудовище, белязало живота на най-малко 5 жени в Сиатъл и Денвър.
Милър и Армстронг провеждат интервюта с Мари, детективите Галбрайт и Хендершот, жертвите на изнасилвача, техните близки, както и самия Марк О’Лиъри, който е осъден на 327½ години затвор. Разследването на журналистите е наградено с „Пулицър“ и така случаят на Мари, историите на други жертви на О’Лиъри, както и впечатляващата работа на детективите се превръщат в основата на „Фалшиви показания“ – истинска история с шокиращи разкрития, задължителна за всеки любител на трилъри и криминални разкази.

Случаят на Мари, както и впечатляващото разследване на Галбрайт и Хендершот оживявя на малък екран с помощта на Netflix. Сериалът е озаглавен Unbelievable и пожъва огромен успех. Награден е с 3 престижни награди и номиниран за Emmy, BAFTA и “Златен глобус”.

ОТКЪС ОТ КНИГАТА:


Мостът
Понеделник, 18 август 2008 г.
Линууд, Вашингтон

Мари излиза от стаята за разпити и слиза по стълбите на полицейския участък, придружена от един детектив и един сержант. Вече не плаче. Когато слизат на долния етаж, полицаите я поверяват на двамата души, които я чакат долу. Мари е част от програма за подкрепа на тийнейджъри, които вече са извън системата за приемна грижа поради навършване на определена възраст. Тези двама души са ръководители на проекта.
– Е, – казва единият. – Изнасилиха ли те?
Изминала е една седмица, откакто 18-годишната Мари – момиче с лешникови очи, къдрава коса и скоби на зъбите, подава сигнал в полицията, че е изнасилена от непознат мъж, въоръжен с нож, който влиза с взлом в апартамента ѝ, завързва я, слага превръзка на очите ѝ и запушва устата ѝ. През изминалата седмица Мари разказва тази история на полицията най-малко пет пъти. Вече им е казала: слаб бял мъж, нисък на ръст, около 1.68 м. Сини дънки. Яке с качулка – сиво, а може би бяло. Очи – навярно сини. Но разказваната от нея история невинаги е еднаква. А полицията е разговаряла с хора, които познават Мари и те имат известни съмнения. Когато полицаите ѝ казват за тези съмнения, Мари се разколебава, след това не издържа и признава, че си е измислила историята, защото приемната ѝ майка не отговаря на телефонните ѝ обаждания, защото гаджето ѝ вече е просто приятел, защото не е свикнала да е сама.
Защото просто търси внимание.