• 0 Items - 0.00лв.
    • Количката е празна

Откъс от книгата “Законите на парите” на Даниел Кросби

Има шест променливи, които се стремя да открия и анализирам, когато търся балони в активите, с уговорката, че е изключително рядко те да се проявят заедно (поради което изключително рядко инвеститорите се стремят да се предпазят от тях).

1. Изключително високи оценки – цената на акциите е задминавала значително средната си стойност преди всеки голям срив в историята на САЩ.

2. Прекомерен ливъридж – както потребителите, така и фирмите поемат необичайно големи дългове в периоди на лесно кредитиране.

3. Занижени стандарти за отпускане на заеми – спекулативните пазари намаляват възприятието за риск и стандартите за отпускане на кредити съответно се занижават.

4. Почти повсеместни бичи настроения – позитивната нагласа е едновременно причина и резултат от благосъстоянието и двете взаимно се подхранват.

5. Ниска волатилност – показва самодоволството от страна на инвеститорите, които са свикнали да постигат висока възвръщаемост, без да полагат кой знае какви усилия.

6. Голямо участие в рискови активи – покачващите се цени естествено увеличават процента на притежаваните акции, но инвеститорите също така са склонни и да се товарят с прекалено много акции в напълно погрешните моменти.

Ако тези шест променливи са ранни признаци за наличието на балон, влошаването им също е знак, че този балон започва да се пука. Тъй като настроенията, инерцията и оценките започват да се сриват от предишните астрономически нива, може би е разумно да помислите за по-предпазлива позиция.

Искате да правите умни инвестиции? Опознайте “Законите на парите”.